Mitä on koiran kehonhuolto?
Kehonhuolto on termi, jolla kuvataan koiran kehon hyvinvointia tukevia menetelmiä. Olet varmasti huomannut, että tapoja hoitaa koiran kehoa on useita ja kilpailu menetelmien paremmuudesta on kova. Koirat ovat yksilöllisiä ja erilaiset menetelmät sopivat eri koirille. Haluan nostaa tässä kirjoituksessa keskiöön kehon hyvinvoinnista huolehtimisen perustaa, eli palautumista. Mikäli koiran palautumisessa sekä kuormituksen suhteessa on haastetta, on kehonhuolto vain laastari pohjasta vuotavaan veneeseen.
Koira ei ole auto, eli ei voida määrittää kilometri, tai aikamäärää, jolloin koira olisi ns. “huollon tarpeessa”.

Perusta kuntoon
Hyvä fyysinen kunto tarjoaa vankan pohjan kaikelle toiminnalle. Kehonhuolto voi sisältää erilaisia liikkuvuusharjoitteita, joilla ylläpidetään nivelten sekä kudosten liikkuvuutta, sekä jos koira asiasta nauttii niin kotihierontaa. Hieronnassa voidaan tavoitella rentoutta sekä miellyttäviä kokemuksia koiralle kosketuksen kautta, jolloin sillä voi olla hyvinvointia lisäävä vaikutus.
Palautuminen on edellytys koiran hyvinvoinnille. Riittämätön palautuminen johtaa pitkällä tähtäimellä erilaisiin haasteisiin, joihin voivat sisältyä niin käyttäytymisen haasteet kuin ylikuormitukseen liittyvät terveydelliset pulmat.

Kuormittuuko koira liikaa?
Levon ja kuormituksen suhde on termi, jolla kuvataan sitä, kuinka koiran keho palautuu siihen kohdistuneesta rasituksesta. Yksittäinen harjoituskerta on rasitus ja siitä palautuminen voi vaatia tunteja tai päiviä, riippuen kuormituksen laadusta. Kymmenien kilometrien vaellus voi vaatia useita päiviä, kun taas kevyeksi suunniteltu haistelutreeni voi olla koiran keholle erittäin helppoa.
Kaiken taustalla on koiran peruskunto, eli lähtötaso. Esimerkki ihmispuolelta, maratoonarille korttelilenkki on kevyt, kun taasen heikompikuntoinen voi hengästyä jo matkalla lähikauppaan. Samat periaatteet pätevät koiriin, eli kuormitus on yhteydessä koiran peruskuntoon.

Palautuuko koirani tarpeeksi?
Levolla “testaaminen” on usein hyvä vaihtoehto, mikäli asia mietityttää, pääseehän vanhaan toimintaan aina takaisin. Mikäli epäilet, että koirasi voisi olla ylikuormittunut kaiken arjen sekä harrastusten keskellä, pidä muutama päivä rauhallisempaa eloa ja panosta erilaisiin virikkeisiin kuten namien etsiminen, uusien asioiden tutkiminen, oppiminen sekä älypelit. Varmista, että koiralla on myös arjessaan tarpeeksi paikkoja sekä mahdollisuuksia levolle.

Havainnoi tämän jälkeen huomaatko koirassasi muutoksia
- Onko koira rauhallisempi?
- Onko koira aktiivisempi?
- Miltä rauhallisempi jakso sinusta tuntui?

Meillä on usein kovin kiire, eli voi olla hyvä ottaa muutama päivä rauhassa ja havainnoida koirassa (sekä itsessä) tapahtuvia muutoksia. Hyvän kehonhuollon perusta on riittävä palautuminen. Kurkkaa oheinen luento koiran kehonhuollosta ja palautumisesta (1h) ja saat tiiviin sekä käytännönläheisen tietopaketin harrastavan koiran kehonhuollosta sekä palautumisesta.
Urheilukoiran/harrastuskoiran kehonhuolto ja palautuminen – luentotallenne (1h)
Oletko miettinyt millaista kehonhuoltoa harrastava koirasi tarvitsee? Tunnin luennolta saat selkeät ja yksinkertaiset ohjeet miten toteuttaa kehonhuoltoa koirallesi kotona ja kuinka voit havainnoida koirasi riittävää palautumista sekä keinoja palautumisen tukemiseen.
Katso tarkemmat tiedot tästä:

Milka Tauru
Olen eläinten fysioterapeutti (MSc Veterinary Physiotherapy) liikunnan ja liikkumisen asialla. Toivon herättäväni innostusta, oivalluksia sekä pohdintoja tärkeisiin aiheisiin liittyen.