Mitä on eläinten fysioterapia?
Etsit eläimellesi fysioterapiaa etkä oikein tiedä mihin olet ryhtymässä. Ensimmäisenä mieleen ponnahtaa kuminauhajumppa, jonka tekemiseen ei löytynyt motivaatiota sekä hyllylle pölyttymään jääneet ohjelaput. Miten ihmeessä tätä tehdään eläimille?
Eläinten fysioterapia on täysin samaa fysioterapiaa kuin ihmisillekin. ”Ihmisfysioterapian” opintojen jälkeen on mahdollista kouluttautua siirtämään tämä osaaminen myös muihin eläinlajeihin. Eli opinnoissa opitaan eläinten anatomiasta, liikkumisesta sekä aiemmin opiskeltujen menetelmien soveltamisesta koirille, hevosille sekä kissoille.
Fysioterapeutti perustaa toimintansa näyttöön ja toimii asiakaslähtöisesti. Tässä yhdistyy fysioterapeutin ammattiosaaminen, asiakkaan tilanteen kokonaisuus sekä paras saatavilla oleva tutkimustieto.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että fysioterapeutin tulisi käyttää työssään tutkittuun tietoon perustuvia, vaikuttavia menetelmiä ja keskustella läpinäkyvästi asiakkaan kanssa. Kysy rohkeasti, jos mikään kuntoutuksessa mietityttää, fysioterapeutin vastuulla lisätä asiakkaan tietoutta fysioterapiaprosessista.

https://learn.rcvsknowledge.org/mod/book/view.php?id=46&chapterid=39 Kuvio mukaillen.
Millainen koulutustausta?
Suomessa fysioterapeutti on (AMK) opinnot suorittanut laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Hän on suorittanut 210 op/3,5 v laajuisen AMK-tasoisen tutkinnon.
Fysioterapeutin ammattinimekettä saa käyttää sekä ammattia harjoittaa vain tutkinnon suorittanut fysioterapeutti. Voit tarkistaa pätevyyden Valviran JulkiTerhikki palvelusta (www.julkiterhikki.valvira.fi)

Eläinten fysioterapeutti on fysioterapeutti joka on hankkinut täydennyskoulutusta eläinten parissa työskentelyyn. Olen kouluttautunut eläinten fysioterapiaan Englannissa Liverpoolin yliopistossa, jossa suoritin kolmevuotisen PGDip/MSc in Veterinary Physiotherapy opintokokonaisuuden. Opiskelijoilta edellytettiin Suomen tapaan fysioterapian pohjakoulutusta ihmispuolelta. Nämä opinnot antoivat minulle kansainvälisen jalansijan kentällä, hyvät akateemiset pohjataidot sekä mahdollisuuden jatko-opintoihin. Suomessa eläinfysioterapiaa on mahdollista opiskella SAMK- Porissa 30op laajuisena täydennyskoulutuksena.
Mikäli haet fysioterapiaa tai muita kuntoutuspalveluja tarjoavaa ammattilaista eläimellesi, suosittelen tarkistamaan palveluntarjoajan ammattipätevyyden JulkiTerhikki palvelua käyttäen. Vakuutusyhtiöt usein edellyttävät korvausehdoissaan kuntoutuksen palveluntarjoajan olevan asianmukaisesti koulutettu (fysioterapeutti, osteopaatti).
Tarkista ehdot aina omasta vakuutusyhtiöstäsi.
Mitä löydän eläinfysioterapeutin?
Tervetuloa vastaanotolleni Helsinkiin Yliopistolliseen Eläinsairaalaan, lisäksi teen kotikäyntejä pääkaupunkiseudulla. Säännöllisesti minut tavoittaa myös fysioterapiapäivinä Pawsiteam- koirakoulun toimipisteillä (Helsinki, Turku, Tampere/Lempäälä). Tarjoan myös etävastaanottopalvelua, joka mahdollistaa toteutuksen mistä päin maailmaa tahansa.
Voit olla minuun yhteydessä suoraan puhelimitse tai sähköpostin kautta aikaa varataksesi tai kysyäksesi lisää palveluistani. Minulla on aina tarjolla akuuttiaikoja etäohjaukseen niihin tilanteisiin, kun fysioterapian tarve on kiireellinen (koira tai kissa halvaantui, välilevytyräleikatut eläimet)
Pawsiteam fysioterapiapäivät: www.pawsiteam.fi
Mikäli emme saa aikaa sopimaan, kurkkaa Suomen eläinfysioterapeutit ry. ylläpitämä ”Etsi fysioterapeutti” lista. Voit sen kautta löytää lähelläsi vaikuttavan eläinfysioterapeutin.
Keskiössä liike ja liikkuminen
Fysioterapian keskiössä ovat liike, liikkuminen ja toimintakyky. Fysioterapian tavoitteena on edistää, palauttaa ja ylläpitää asiakkaan terveyttä, liikettä, liikkumista ja toimintakykyä (Suomen Fysioterapeutit, 2024). Käytännössä tämä tarkoittaa eläinten kohdalla monipuolisesti erilaisia keinoja, joilla mahdollistetaan eläimelle paras mahdollinen kyky toimia hyvin arjessaan.
Eläinten tilanteet eroavat, esimerkiksi välilevytyrään sairastuneen koiran tai kotikissan TPLO-leikkaus ristisidevaurion jälkeen edellyttävät erilaista lähestymistapaa. Turvallinen kuntoutus edellyttää ymmärrystä anatomiasta, biomekaniikasta, kuormitusfysiologiasta, erilaisista sairauksista, operaatiosta ja eläimen yksilöllisistä tekijöistä.
Tiivistettynä, kaikenlaisia liikkeitä tai allaskävelyä voi kuka tahansa määrätä tai toteuttaa ”kuntoutuksena”, mutta ilman ylläolevaa ymmärrystä on suuri riski että saadaan aikaan haittaa hyödyn sijaan.
Mitä fysioterapeutti tekee?
Fysioterapeutin osaamisalueena on liikkuminen, toiminnasta, lihaksiston sekä nivelten toiminnasta. Fysioterapeutti kykenee nostamaan esille liikkumisen ja toiminnan haasteita ja laatimaan kuntoutussuunnitelman näiden kehittämiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että fysioterapeutti tutkii eläimen, havainnoi toimintaa ja erilaisin keinoin pyrkii saamaan tätä kohti normaalimpaa.
Keinoina voidaan käyttää erilaisia terapeuttisia harjoitteita, kuten vedessä tai kuivalla maalla tehtävää harjoittelua, manuaalista käsittelyä tai fysikaalisia hoitoja eläimen tilanne huomioiden. Vaikka joihinkin yleisiin kuntoutusprosesseihin on kehitetty runkoja, niin valmista kaikille sopivaa ”ohjelmaa” ei ole, vaan jokainen kuntoutusprosessi on yksilöllinen. Vertaa mielessäsi nuorta pentua tai jo kypsään ikään ehtinyttä koiraa, vaikka vaiva on sama niin pelkästään iän kehoon tuomat muutokset ovat huomioitavien listalla.

Fysioterapeutti ei tee diagnoosia
Fysioterapiaan voit hakeutua Suomessa ilman eläinlääkärin lähetettä.
On erittäin tärkeää huomioida, että fysioterapeutilla ei valtuuksia sairauksien diagnosointiin, lääkkeiden määräämiseen tai sairauksien hoidon linjaamiseen. Eläinlääkäri vastaa näistä kaikista. Mikäli olet epävarma, tulisiko eläimesi mennä eläinlääkärin tutkimuksiin ennen fysioterapiaa, suosittelen olemaan yhteydessä ennakkoon eläinlääkäriin tai eläinten fysioterapeuttiin.
Moniammatillinen yhteistyö
Parhaimmillaan moniammatillinen yhteistyö antaa eläimelle kuntoutukseen laadukkaan kokonaisuuden, jossa yhdistyvät eri alojen osaajat. Työssäni saan tehdä töitä usean eri alan ammattilaisen kanssa, tarjota heille tietoa fysioterapian mahdollisuuksista sekä oppia itse uutta.
Milloin fysioterapiaan
Voit hakeutua eläinten fysioterapeutin ohjaukseen ennaltaehkäisevästi, jos haluat kehittää eläimesi liikkuvuutta ja lihasvoimaa. Syitä voivat olla esimerkiksi löysyys nivelissä (lonkka, polvi) tai nuoren koiran ja pennun kehonkäytölliset taidot tai seniori tai urheilukoiran ylläpitävä kehonhuolto/kotiharjoittelu.
Muita syitä hakeutua fysioterapiaan
Tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet, leikkauksen jälkeinen kuntoutus, neurologiset sairaudet, hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa tukeva fysioterapia, krooniset sekä akuutit kiputilat, Näistä kaikista luvassa esittelyä myöhemmin blogissa.
Lopuksi,
Toivon että sait itsellesi selkeyttä siihen mitä on eläinten fysioterapia sekä sen mahdollisuuksista.
Olen pitänyt infoesittelyjä eläinten fysioterapiasta klinikoille, eläinlääkäriasemille sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Mikäli haluaisit päästä kuulemaan lisää fysioterapian mahdollisuuksista, ethän epäröi ottaa yhteyttä.

Milka Tauru
Olen eläinten fysioterapeutti (MSc Veterinary Physiotherapy) liikunnan ja liikkumisen asialla. Toivon herättäväni innostusta, oivalluksia sekä pohdintoja tärkeisiin aiheisiin liittyen.